Leuk dat je oogst op de Wilde Peen!
Er zijn een paar dingen echt belangrijk om te weten:
Is alles eetbaar?
Van alle groente die we in het oogstbericht zetten hebben we een foto op onze website staan (steeds wildepeen.nl/[de groentenaam]). Laat het ons weten als er een mist! Dan maken we die bij. Dus die dingen zijn sowieso eetbaar.
Dan zijn er ook planten die we ‘spontane vegetatie’ of ‘onkruid’ noemen die eetbaar zijn. Denk aan brandetel en smalle weegbree, bijvoorbeeld. Als je weet hoe ze eruit zien of een app gebruikt kan je daar ook van oogsten. Wat je niet moet doen is iets plukken waarvan je niet weet wat het is. Op de Wilde Peen is een onkruid waarvan we horen dat het giftig is, dat is hondspeterselie. Bij twijfel dus geen peterselie achtige dingen plukken s.v.p.. Ook even opletten als je kleine blaadjes oogst of het er niet per ongeluk tussen zit.
Kan ik er niet langs?
Soms wordt voor auto’s die naar de tuinderij willen komen de van Peursumsweg door een busje geblokkeerd. In dat geval is het voor de tuinderij heel fijn als je omrijdt via de Woutersweg. Dat is even terug naar de Lunterseweg, iets verder door rijden richting Lunteren, de eerste asfaltweg rechts, de Woutersweg, dan kan je meteen weer rechts de van Peursumsweg weer in. Dank voor jullie medewerking!
Moet ik echt het oogstbericht lezen?!?
In het oogstbericht staan soms saaie dingen, soms dingen die je al wist, soms zijn het lange teksten. Het is niet altijd eenvoudig om het lezen daarvan in ons drukke bestaan in te passen. Het is echter voor je mede oogsters en voor de tuinders, dus voor de tuinderij, heel fijn als je het wel zo goed mogelijk bekijkt voordat je naar de tuinderij komt. Waarom?
- Soms wordt er een hoeveelheid aangeduid die we die week maximaal per oogstdeel kunnen oogsten. Het is fijn als we zo rekening kunnen houden met elkaar en de oogst ook echt delen.
- Vaak ook is het tegenovergestelde aan de hand: dan is er een bepaalde groente die ‘op moet’, bijvoorbeeld omdat er een volgende groente in dat bed moet komen, of omdat de tuinders inschatten dat die groente die week nog lekker is maar de week erna bijvoorbeeld gaat “schieten” (bloeien) en dan niet meer mals of zoet is.
- Soms zijn er belangrijke logistieke kwesties over hekken, dieren, parkeren, o.i.d.
De tuinders proberen het oogstbericht zo overzichtelijk mogelijk te maken. Als je concrete tips hebt hoe dat beter kan horen we dat graag.
En er zijn een paar dingen heel fijn om te weten:
Hoe zit het met de vlaggen?
We oogsten alleen groentes waar een vlag bij staat. Denk je dat de tuinders een vlag zijn vergeten? Vraag het ons, dan laten wij weten of ergens inderdaad een vlag bij had gemoeten.
Kan ik de groente bewaren?
Het is de bedoeling dat je zelf verpakking meeneemt. Voor groene bladeren (zoals sla, snijbiet, etc) of blaadjes (zoals raapsteeltjes of postelein) is het op warme dagen heel fijn als je ze nat kunt verpakken, als je na het oogsten niet snel thuis komt om ze in de koelkast te kunnen doen is het handig natte doeken om de bladgewassen te doen, daarmee blijven ze goed. Tropische groenten zoals tomaat, courgette, paprika hoeven niet in de koelkast.
Oogst trucjes
Iedereen heeft verschillende technieken om handig te oogsten. Tuinders die voor winkels oogsten leren om zo te oogsten dat het mooi in de krat komt voor in de winkel (daarom wordt prei afgesneden, omdat het anders niet in de krat past!). Maar voor ons als zelf oogsters gaat het erom wat voor ons handig is op het land, onderweg en in de keuken.
- Veldsla: zijn hele kleine blaadjes die heel veel werk zijn in de keuken, tenzij je op het land hele rozetten oogst: kwestie van laag afsnijden. Dit kan ook met winterpostelein (als we m niet willen laten hergroeien tenminste)
- Bonen rijpen aan de plant af van onder naar boven, check per plant dus eerst onder, dan midden, dan boven
- Sla kan je als je koeklast te vol is met wortel en al meenemen en thuis met zń wortels in een glas water bewaren. Dan blijft ie nog langer goed dan in de koelkast
- Vaak hebben mensen de neiging vooraan het bed met de vlag te oogsten. Loop eens wat verder door! Wie weet wat je daar aantreft
- Bij dingen die (half) onder de grond zitten zoals bieten, radijsjes, en wortels kan je met je vingers voelen of ze al dik genoeg voor je zijn
- Heb je kleine kinderen mee? Leen eens een kruiwagen! Daarin kunnen je groenten én je kinderen. Wel weer even terugzetten waar je m vond s.v.p.
- Mis je tips? Deel ze met ons, dan vullen we deze lijst aan
En nu? Wat kan ik ermee?
Grote aanrader is om regelmatig recepten te checken: voor veel groentes en zeker voor onbekendere groentes hebben we recepten op de website. Je kan in de zoekbalk de naam van de groente intoetsen of het woord recept, dan vind je van alles. Zit er iets niet bij dat je nodig hebt? Laat het ons weten, wie weet help je andere oogsters ook aan inspiratie!