Hoe werkt het?

  • Oogsten wanneer het jou uitkomt
  • Elke dag heerlijk verse groenten op tafel
  • Maria en Klarien zaaien en verzorgen de groente

Community Supported Agriculture – CSA
De Wilde Peen is een Comminity Supported Agriculture initiatief. Community Supported Agriculture gaat over solidariteit. Als burger draag je zorg voor schone lucht, biodiversiteit, schoon drinkwater, en gezonde voeding door je te verbinden met het landbouwinitiatief in jouw buurt. Je deelt dan groenten, het moois, en de kosten. Zo wordt alles heel transparant, tastbaar en echt.

Oogstaandeelhouder worden: wat houdt dat in?
Als oogstaandeelhouder kan je zo vaak je wil groente komen oogsten. Maria en Klarien zaaien, planten, en verzorgen de groenten tot het moment van oogst,

We planten en zaaien zo dat er de hele week elke dag iets anders op tafel staat. Het oogstseizoen start medio mei afhankelijk van het weer, en loopt tot eind december. Zo maak je mee hoe het gaat op een tuinderij, je ervaart de seizoenen aan den lijve, en je geniet van de rijke oogst die kan groeien, zo dichtbij Ede.

De meeste ochtenden zijn Maria en/of Klarien op het land te vinden voor vragen of een praatje. Welke groenten op dat moment te oogsten zijn lees je onder het kopje ‘Wat oogsten we vandaag?’ en krijg je als oogstaandeelhouder wekelijks per mail. Ook geven we recepten met de groentes die er op dat moment zijn.

Groenten delen- kosten delen
Het telen van groenten brengt naast veel plezier en voldoening ook kosten met zich mee. Dit is 220 euro per oogstaandeel voor komend seizoen, en is een gemiddelde tussen 190 en 250 euro. Je kunt binnen deze range zelf bepalen hoeveel je kunt bijdragen. Het bedrag is gelijk aan de kosten die we maken om de groenten die één volwassen persoon eet in een groeiseizoen te telen. We rekenen niet per groente of per gewicht, maar zorgen voor overvloed voor jou en de anderen. De kosten die dat met zich meebrengt willen we, net als de groenten en de plek, met jullie delen

Iedere structureel mee-etende persoon draagt dus bij aan deze kosten, vandaar dat het de bedoeling is je als gezin in te schrijven. Dat betekent dat je zoveel oogstaandelen neemt als er personen in je gezin zijn. Voor kinderen onder 6 betaal je niet. Voor kinderen van 6 jaar en ouder neem je naar eigen inzicht een gedeelte van een oogstaandeel (bijvoorbeeld 1/4 , ½, 3/4 ). We willen dat onze groenten voor iedereen toegankelijk zijn. Als de prijs een belemmering is om mee te doen hanteer dan de volgende richtlijn: het kost ons minimaal vijftien uur om voor jou, dus per oogstaandeel, het hele seizoen verse onbespoten groente te telen. Wat verdienen jullie per volwassen persoon in vijftien uur? Dat is dan het bedrag dat je bijdraagt per oogstaandeel, dus per volwassen mee-etende persoon. Betalen in termijnen is mogelijk.

Doe je mee in 2020?

…dan heb je niet alleen toegang tot kraakverse groente direct van het land, maak je de seizoenen mee en leert als vanzelf over landbouw en natuur maar draag je bovendien bij aan een duurzame leefomgeving.

Het oogstseizoen start weer in mei. Nu inschrijven als oogstaandeelhouder voor seizoen 2020 kan hier, of maak eerst een afspraak.

Oogstservice
Lukt het je niet op de tuinderij te komen oogsten? Maak gebruik van onze oogstservice. Oogstaandeelhouders kunnen voor €2,50 per keer een groentepakket laten oogsten. Ophalen is op zaterdag tussen 10 en 12uur op de tuin of op donderdag vanaf 12:30 bij Van Voorst en Hardeman, Verlengde Blokkenweg 1 in Ede. De oogstservice gaat weer van start als het nieuwe seizoen start, medio mei.


Gratis oogstservice?
Het lijkt ons mooi als oogstaandeelhouders voor elkaar kunnen oogsten als ze geen tijd hebben om elke week te komen. Spreek met anderen af, en oogst minder vaak maar voor elkaar. Laat het ons weten als je hierin interesse hebt, dan organiseren we ‘oogsten-delen’.