courgettepannekoekjes hartig of zoet

eze Food-IQ verantwoorde pannenkoekjes zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook een perfecte manier om meer groenten aan je voedingspatroon toe te voegen. Als dat geen goed begin van de dag is! Courgettes werken alkalisch in je lijf en bevatten een royale hoeveelheid kalium (goed voor hart en bloedvaten), vitamine A en talloze antioxidanten (je belangrijkste wapen om vrije radicalen mee te bestrijden). Heb je kleintjes thuis? Dan doop je deze groene monsters (de schil van de courgettes maakt ze niet alleen vezelrijk maar ook groen) natuurlijk onmiddellijk om in Shrek-pannenkoeken. Een grote hit! Dit is voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 flinke theelepel kaneel
  • ¼ theelepel piment (all spice)
  • 180gr boekweitmeel
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 el boter of kokosolie om in te bakken
  • 1 mespunt zeezout
  • 80ml amandelmelk (of melk naar keuze)
  • 250gr rauwe courgettes, grof geraspt
  • 3 bio eieren

Bereiding

Doe de melk, de courgettes, de eieren, het zout, de kaneel en piment in de blender en blend tot alles een min of meer vloeibaar geheel is. Voeg daarna het bloem en bakpoeder toe en blend tot alles goed gemixt is.

Verwarm daarna een beetje boter of kokosolie in een koekenpan en giet circa 60ml beslag per keer in de pan, afhankelijk van hoe groot of dik je je pannenkoeken graag eet. Serveer met een beetje extra ahornsiroop of eet ze gewoon zo.

 

Kimchi van het Smaakpark met een wilde twist

De Kimchi van het Smaakpark is rood door de koreaanse rode peper. Onze pepers zijn niet zo rood, dus de kimchi zal een andere kleur krijgen.

Kimchi betekent in het Koreaans ‘zure groente’

Ingredienten

Chinese kool of paksoi (of andere groente)

knoflook

gember

zout (17 gram per liter pot of per kilo groente)

rode (of anders kleurige)  peper

beetje ui, zoveel als knoflook en gember

evt. peen, rettich of daikon ren een beetje prei

Bereiding

Maak een sausje van peper, knoflook, gember en ui

Snij de andere groenten  in stukken, de prei wat fijner, de kool wat grover of naar smaak.

Meng het zout door de groenten, laat even rusten, en kneed nog even goed door tot het vocht eruit komt.

Meng daar de kruidenpasta door, doe het in de pot en zorg (door middel van een steentje  oid) dat de vaste delen onder het vocht staan, anders gaat het schimmelen.

Laat de pot drie dagen op kamertemperatuur staan, tot het flink borrelt. Proef even, waarschijnlijk is het nu al lekker. Als je het zuur genoeg vindt zet dan de pot in de koelkast, dan vertraagt het verzuringsproces.  In de kelder kan ook. Hoe kouder, hoe trager