kleine groene salade blaadjes sorteren en wassen

Kleine blaadjes zijn soms best veel werk…. Hier tips om ze makkelijker te sorteren en wassen:

1. Oogst de veldsla/winterpostelein/rucola/raapsteeltjes/etc. een beetje groot/intakt/als trosje of rozet of als groep of met wortel en al
2. Eenmaal thuis: vanuit die groepjes/trosjes/rozetten de goede eruit pakken en in een grote kom koud water doen. Dan kan je even iets anders gaan doen, je laat het even weken.
3. Pak de blaadjes met je hand uit de kom water. Dus niet het water eruit gieten, maar de blaadjes van boven uit de kom pakken. Het zand dan blijft onderop. Leg de blaadjes in een vergiet en laat uitlekken.
4. Herhaal stap 2: sorteer nogmaals en doe de blaadjes in een kom met nieuw koud water doen en stap 3
5. Indien gewenst snijden of breken.
6. Als je tijdens het serveren de dressing apart houdt, dan kan je de salade die eventueel over blijft bewaren in de koelkast.

Bon ap!

Groenlof in saus met pasta

Groenlof klein snijden. Kort wokken in olie en knoflook (evt met klein gesneden ui) daarna Italiaanse kruiden meebakken met een scheut melk. Daarna een half pakje roomkaas (of meer afhankelijk van de hoeveelheid groenlof) erdoorheen. Dan zout en peper naar smaak toevoegen. Zo heb je een heerlijke saus voor bij de pasta.

Pakora van: rettich, rammenas, koolraap, peen, biet, enz…

Pakora’s

Pakora’s zijn groentebeignets op z’n Indiaas: je ‘plakt’ fijngesneden groenten aan elkaar met een spicy beslagje op basis van kikkererwtenmeel (besan) en frituurt dat tot handzame snacks. Chilisausje erbij om te dippen, erg lekker!

Als je geen kikkererwtenmeel in huis hebt kun je ook prima ander meel gebruiken zoals teff, bloem, enz.

Beslagje: 1 ei, naar smaak 1 opgehoopte eetlepel geraspte kokos, 1 opgehoopte eetlepel kikkererwtenmeel, 1 tl sambal badjak, 1 tl gemalen koriander, zout naar smaak.

Vermengen het beslag met fijn gesneden (of grof geraspte) rettich met ui.  Bergjes hiervan bakken in wat kokosvet. Beetje platdrukken met de spatel. Zo ontstaat er een samenhangend geheel, garen de groenten een beetje en krijg je een bruin korstje.

Je kunt het ook frituren.

Wat de vulling betreft, kun je dit ook goed met andere harde groenten doen: koolraap, winterwortel, rettich, koolrabi, etc. en andere kruiden.