Gestoofde savooiekool met kerrie, pinda’s en ei

Ingredienten

  • 1 savooie kool
  • 1 peen of zoete aardappel of prei of beetje andere groente die je over hebt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el pindakaas
  • 4 el pinda’s
  • eieren naar smaak
  • Peper (zwart maar rode peper of sambal is ook erg lekker!)
  • zout

Bereiding

Verhit de olie, en bak er de ui en knoflook en groente licht in aan.  Snij de kool in stukken, zo groot als het je lekker lijkt. Roer de kerrie en de pindakaas door het mengsel en voeg de kool toe. Roer goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper (of sambal) en voeg wat water toe. Stoof met een deksel op de pan zachtjes gaar. Check steeds even of het niet te droog is. Kook ondertussen de eieren en pel ze. Voeg als de kool (bijna) gaar is de pinda’s en de eieren erdoor.

Serveer met rijst.

Commons in de landbouw in Ede. Hoe?

CSA de Wilde Peen zoekt nog steeds land. Voor de wintergroenten, maar eigenlijk ook voor zekerheid. Op dit moment pachten we de grond voor vijf jaar, waarvan dit het derde jaar is. Zekerheid op land is essentieel om goed te kunnen boeren.

Daarnaast heeft de Wilde Peen nu een wachtlijst van 80 mensen, die naar verwachting lang niet allemaal in mei kunnen instromen. Omdat we als Wilde Peen niet willen groeien in aantal oogstdeelhouders zou het mooi zijn als er meer grond beschikbaar komt voor meer groenteteelt.

Commons Ede is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit de land-zoek vraag van de Wilde Peen, maar zoekt breder land. Commons Ede wil, net als de landelijke stichting Grond van Bestaan dat wil, landbouwgrond ‘uit de markt’ halen, en zorgen dat boeren samen met de mensen die erbij betrokken zijn zekerheid hebben om het land te gebruiken. Commons Ede organiseert op zaterdag 18 november een avond hierover, om te informeren en meer bekendheid te geven aan de commons. De avond is informatief, gezellig, helemaal vrijblijvend, bedoeld voor breed geïnteresseerden. Klik hier voor de uitnodiging, en stuur die vooral ook door!

 

Kom je ook?
Zaterdag 19 november 2023
19:00 tot 22:00 in Astrant, Ede
Hier vind je meer info en kan je je aanmelden om een gratis drankje te reseveren.

 

Salsa van Queen of Malinalco

Een lekkere zoetzure saus- in mexico salsa verde genoemd- voor bij bijvoorbeeld rijst, of als dipsaus, broodbeleg, enz.

Ingredienten:

  • 250 gram tomatillo’s, zonder huls
  • 1/2 grote ui
  • pepertjes naar smaak
  • 2 tenen knoflook
  • 8 sprieten koriander of naar smaak
  • zout naar smaak
  • water
  • 1 eetlepel olijfolie

 

  • Snij de ui in grove stukken, halveer de tomatillo’s en snij de pepertjes in stukjes.
  • Doe de tomatillo, pepers en knoflook in een pan met een laagje water.
  • Breng aan de kook, en laat even zacht sudderen, ongeveer 10 minuten.
  • Voeg van het vuur af de koriander toe en pureer.
  • Bak een kleine hoeveelheid van de net gemaakte saus in de eetlepel olie, en voeg daarna de rest van de saus toe.
  • Laat nog ongeveer 20 minuten zacht sudderen, of tot de saus de gewenste dikte heeft.

(Het originele recept vind je hier: https://gastricurious.com/tomatillo-pasilla-salsa/)