Krokante haverwortel (morgensterren)

Voor vier personen (recept uit Trouw)

– 6 verse morgensterren, alias haverwortels, boksbaarden of armeluisasperges

-scheut azijn of citroensap

– Ongeveer 75 g bloem

– 5 sneden volkorenbrood (of gebruik paneermeel)

– geraspte schil van 1 citroen

– Bosje peterselie, gewassen, drooggeslingerd en gehakt (of gedroogde peterselie, kan ook)

– 1 teen knoflook, gepeld, geraspt.

– 1 ei

Verhit de oven tot 160°C. Leg de sneden brood op een rooster in de oven om te drogen. Laat ze afkoelen en verkruimel ze. (Zet de oven niet uit.) Breng een pan met gezouten water aan de kook. Net als de schorseneer wordt de morgenster ook wel keukenmeidenverdriet genoemd, omdat er bij het schillen kleverig melksap vrijkomt dat je maar moeilijk van je vingers kunt krijgen. De oplossing is eenvoudig: leg de wortels in een bak met aangezuurd water (gebruik azijn of citroensap) en houd de wortels onder water terwijl u ze met een dunschiller bewerkt. Laat geen stukje schil zitten. Spoel de geschilde wortels af onder de koude kraan, snijd ze in 4 of 5 stukken en leg de stukken in de pan met kokend, water. Laat ze in 10-12 minuten zacht, maar niet papperig worden en goed uitlekken.

Strooi de bloem in een diep bord. Klop in een tweede bord het ei plus wat zout los. Mix het droge broodkruim, de citroenschil, de peterselie en de knoflook tot een fijn mengsel en strooi dat op het derde bord. Haal elk stuk morgenster eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermengsel. Zorg dat ze compleet bedekt zijn, maar schud het overtollige eraf. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten krokant.

Versier de morgensterren met de feestelijke kleuren van groene kruiden en/of slablaadjes, een gepocheerd of zachtgekookt ei of plakjes hardgekookt ei; met krullen gerookte zalm of (rauwe) ham. Kortom, denk aan alles wat ook bij asperges lekker smaakt.

Rosti koekjes van pastinaak en tijm

2 pastinaken

15 g verse tijm

3 eiwitten

5 el traditionele olijfolie

1 mespunt zeezout

Schil de pastinaken en rasp ze in de keukenmachine tot spaghetti. Of hak ze in kleine stukjes met de keukenmachine of de hand.

Vermeng de pastinaak naar smaak met peper uit de molen en alleen de blaadjes van de verse tijm. Klop het eiwit even los en giet erdoor, meng alles goed.

Verhit een laag olie in een koekenpan. Frituur hoopjes pastinaak aan beide kanten en bestrooi ze daarna met wat zeezout.

Eet smakelijk!

(bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1030770/yvette-van-boven-s-rostikoekjes-van-pastinaak-en-tijm)

CSA de Wilde Peen zoekt grond

Flyer de Wilde Peen zoekt land op A4
Flyer de Wilde Peen zoekt land  printversie op A5

 

Persbericht

Op de Doesburger Eng, direct ten noorden van Ede, ligt Tuinderij de Wilde Peen. Op 0,8 ha wordt daar groente geteeld op natuurlijke wijze. Om ook voor in de winter groenten te kunnen telen, zoals boerenkool, aardappelen, bieten, prei, en mogelijk ook kleinfruit,  zoekt de tuinderij een stuk landbouwgrond van minimaal 0,25 hectare.

De Wilde Peen is een zelfoogst tuinderij waar de tuinders de gewassen verzorgen en oogstdeelhouders zelf al hun groenten oogsten, zomer en winter. Tuinder Maria: “Het mooist zou zijn als het stuk grond te koop is. We willen dat via crowdfunding verwerven. We nemen de grond niet zelf in eigendom, maar we zorgen dat de grond beschikbaar blijft voor de mensen die er gebruik van maken, nu en in de toekomst.”

In de nabije toekomst zijn dat de tuinders van De Wilde Peen en de oogstdeelhouders die wekelijks op het land hun maaltje bij elkaar scharrelen.

 De Wilde Peen zoekt per direct minimaal 0,25 ha die te koop is in Ede.  Maria: “Voor grotere stukken land staan we zeker ook open, dan wordt het ook mogelijk fruit en bijvoorbeeld noten of granen te telen voor mensen uit Ede en omgeving.”

Spreekt dit idee u aan? Weet of heeft u grond te koop? Kent u iemand die misschien iets weet? Neem dan contact op met info@wildepeen.nl of bel: 06 33 62 69 90.

Ook als u op een andere manier wilt bijdragen aan de zoektocht bent u van harte welkom om contact op te nemen.