Zuurkool a la Oana

Voor een vat van 25l:

  • 10-13 spitskool, of witte kool zoveel als past in een 25l vat: heel, of in 2 of 4 gesneden
  • Water: tot de vat vol is
  • Zout(zonder jodium) 1 volle lepel per liter water
  • Kruiden: dille zaad(2 volle handen), peper korreltjes(2 lepels), mosterdzaad(1 lepel), naar wens kun je er meer in doen.
  • Mierikswortel: 2-3 stuks.

Duw eerst zo veel mogelijk kolen in de ton. Vul de ton met water, maar hou bij hoeveel water er in gaat. Giet daarna een paar liter water uit de ton in een emmer en los hier het zout in op. Vervolgens, giet de zoutoplossing terug in de ton. Voeg de kruiden en de mierikswortel in de ton en de deksel goed dicht doen. Het is goed als de kolen helemaal onder water blijven, evt met bijvoorbeeld een bordje erop als gewicht.

Zet de ton op een koele plek, kelder of in  de schuur en voor de eerste 3 weken, 2 keer per week, het water uit de ton gieten en weer terug gieten.

De zuurkool is klaar in 6 tot 8 weken. Tip: als je er een rode biet bij doet, dan wordt de zuurkool en het zuurkoolsap mooi roze van kleur. Het zuurkoolsap is ook heel lekker en gezond om te drinken of om soep op smaak te brengen.