Voorbereidingstijd:45 minuten
Kooktijd:30 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 1 kilo snijbiet (met groot blad)
- 1,5 mok (Turkse) rond korrelige rijst
- 200 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 tomaten
- (olijf)olie
- blikje tomatenpuree
- verse platte peterselie
- zout/peper
- koriander
- gedroogd dille
- gedroogde hete pepervlokken (pittige variant)
De rijst goed wassen, tomaten en ui fijn malen in een mixer en de peterselie fijnsnijden. Dit alles in een schaal mengen met het gehakt, de olie, tomatenpuree, specerijen en peper en zout.
Was de snijbietbladeren en verwijder de stelen. Leg de bladeren in een grote bak of pan en giet hierop kokend water. Laat dit een minuut of 2 staan, de bladeren uit laten lekken en de dikke nerven er voorzichtig uit snijden. Zorg ervoor dat de bladeren zo min mogelijk scheuren. Bewaar de nerven en steeltjes, deze heb je straks nog nodig.
Nu ga je de bladeren vullen. Leg een blad voor je met de nerven naar boven, de brede kant onderaan. Je legt net iets van de onderkant ongeveer een volle dessertlepel vulling op het blad. Spreid het uit tot een vinger dikte -worstvorm- en vouw dan eerst de zijkanten van het blad. Rol het dan strak af naar boven, net als het vouwen van een loempia. Proberen de sarma’s dezelfde diktes te laten hebben zodat ze allemaal tegelijk gaar worden.
Pak een grote brede pan, leg op de bodem alle steeltjes en ongebruikte blaadjes. Die zorgen ervoor dat de sarmas niet aanbranden en je kan ze later ook gewoon opeten. Vul daarna de pan op door de sarma’s netjes tegen elkaar aan gedrukt erin te leggen. Als je een wat smallere pan hebt, is het geen probleem dat je flink wat laagjes opgestapeld hebt, het wordt allemaal gaar. Giet een scheutje olie over de sarma’s heen, meng 250 ml water met een lepel tomatenpuree en wat zout en giet deze ook in de pan. Vul dan aan met water tot de sarma’s net niet helemaal onder het water staan.
Aan de kook brengen en zo’n 25 min later pruttelen. Even eentje eruit halen na die tijd en controleren of de rijst goed gaar is, zo niet nog enkele minuten laten staan. Het kan zowel warm als koud gegeten worden.