Zuurkool a la Oana

Voor een vat van 25l:

  • 10-13 spitskool, of witte kool zoveel als past in een 25l vat: heel, of in 2 of 4 gesneden
  • Water: tot de vat vol is
  • Zout(zonder jodium) 1 volle lepel per liter water
  • Kruiden: dille zaad(2 volle handen), peper korreltjes(2 lepels), mosterdzaad(1 lepel), naar wens kun je er meer in doen.
  • Mierikswortel: 2-3 stuks.

Duw eerst zo veel mogelijk kolen in de ton. Vul de ton met water, maar hou bij hoeveel water er in gaat. Giet daarna een paar liter water uit de ton in een emmer en los hier het zout in op. Vervolgens, giet de zoutoplossing terug in de ton. Voeg de kruiden en de mierikswortel in de ton en de deksel goed dicht doen. Het is goed als de kolen helemaal onder water blijven, evt met bijvoorbeeld een bordje erop als gewicht.

Zet de ton op een koele plek, kelder of in  de schuur en voor de eerste 3 weken, 2 keer per week, het water uit de ton gieten en weer terug gieten.

De zuurkool is klaar in 6 tot 8 weken. Tip: als je er een rode biet bij doet, dan wordt de zuurkool en het zuurkoolsap mooi roze van kleur. Het zuurkoolsap is ook heel lekker en gezond om te drinken of om soep op smaak te brengen. 

Oogstaandeelhouders vergadering

Op vrijdag 13 december in de avond is onze oogstaandeelhoudersvergadering. We willen met zoveel mogelijk mensen die meedoen met de Wilde Peen samen komen om het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Zet vast in je agenda! We zoeken nog een plek voor deze avond

Groene tomaten spread voor op brood

500 gram groene tomaten in stukjes gesneden
220 gram ui grof gehakt in de kleine molen
60 ml milde olijfolie
60 gram groene paprika iets fijner dan de ui gehakt in de kleine molen
28 gram suiker (100 palm- en 70 kokosbloesemsuiker)
20 ml citroensap uit een flesje
15 gram gemalen pepers
14 gram gemalen groenselderijstengels
10 gram gram gemalen/ gehakte knoflook
10 gram zout
10 gram gember vers fijn gemalen
2,7 gram gemalen mosterdzaad
2,2 gram gemalen komijn

De ui goed fruiten in een deel van de olie, niet bruin laten worden.

De paprika en peper ook goed doorfruiten, in de rest van de olie. Zorg ervoor dat de paprika gelegenheid krijgt zo snel mogelijk zijn vocht kwijt te raken en daarmee gebakken te worden ipv gekookt.

Bij elkaar voegen.

Komijn, mosterd, geraspte gember, knoflook toevoegen en meebakken.

Daarna de selderij nog even meebakken en dan kan de suiker, tomaat, citroensap en zout erbij.

Even laag sudderen zodat het een geheel wordt en smeerbaar.

Bonne appetite!