Roodlofsalade met Olde Remeker (lekkere oude kaas)

 

2 ons roodlof fijnsnijden, 1 theelepel zout (naar smaak, maar mag relatief zout zijn) en een uitgeperst teentje knoflook er goed door roeren. Kwartiertje laten trekken. Intussen stukje olde remeker raspen of fijnmaken. De kaas erdoor mengen.

Je kunt dit recept ook goed maken met groenlof. Of andijvie.

Gebruik meer zout als de groente bitterder is, dat maakt de bittere smaak toegankelijker.

venkelsoep

2 knolvenkels
1 ui
bouillion

Fruit de ui. Snij de venkel in blokjes. Het hart van de venkel (lijkt hard tijdens het snijden maar) is heel erg lekker, doe dat er zeker ook in! Van de stengels/bladeren doe ik een klein beetje erin, anders wordt het overheersend, en dat snij ik flink klein. Voeg de venkel bij de ui en voeg bouilion toe, ongeveer 1 liter. Vijf à tien minuten laten koken. Smakelijk!

courgette zoetzuur

1 kg courgette
2 grote uiten, gesnipperd
3 eetl. zout
5 dl ijskoud water

Snijd de courgettes in de lengte door, verwijder de zaadlijsten. Snij de courgette in kleine blokjes. Doe alles in een grote kom en laat 3 uur in de koelkast staan.

Na 3 uur giet je het water af. Doe de courgette in een pan en voeg toe: 5 dl azijn 250 gr suiker 2 theel. kurkuma 1 theel. dille 1 eetl. mosterdzaad 1 rode of gele paprika in kleine blokjes voor de kleur

Breng het geheel aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Doe het zoetzuur heet in schone potten met een schroefdeksel. Minimaal een week laten staan voor gebruik. Lekker bij de nasi, de macaroni en bij de boerenkool.