Hoe werkt het?
Bij CSA de Wilde Peen delen we de oogst: ten tijden van schaarste hebben we allemaal wat minder (van een bepaalde groente), ten tijden van overvloed hebben we allemaal wat meer (van bepaalden groentes). Zo dragen tuinders én oogsters zo samen de risico’s van de teelt en het genot van de opbrengst.
Wat als ik nauwelijks naar de tuin kan komen?
Als je echt maar heel zelden naar de tuin kunt komen en toch de Wilde Peen een warm hart wil toedragen door middel van geld kan je donateur worden.
Wat als ik niet iedere week naar de tuin kan komen?
Soms vragen mensen of ze ook met meerdere personen één oogstdeel kunnen nemen. Helaas kan dat niet.
Dit heeft twee redenen:
1. Oogst inschatten
Ten eerste: in de seizoensperiode van grofweg mei tot oktober varieert wat er te oogsten valt echt behoorlijk per week. De ervaring leert dat het inschatten van welke groente juist veel is of juist weinig is alleen goed lukt wanneer je regelmatig naar de tuin komt. Een voorbeeld: de tuinders en de oogsters zijn al weken met smachtende blik zich aan het verheugen op de dag waarop ein-de-lijk de eerste paprika’s gereed zijn om te oogsten. Pietje was zes weken niet op de tuin geweest, had die week zin in paprika’s, kwam, en nam er acht. Andersom kan het ook gebeuren dat er al wekenlang andijvie op het oogstbericht staat, de tuinders hemel en aarde bewegen om mensen er meer van te laten oogsten. Dan is het fijn als mensen dat ook zien, dat er al weken andijvie was.
2. Twee voor de prijs van één?
Ten tweede: het supermarkt idee van ‘zoveel mogelijk kilo’s voor zo min mogelijk euro’s’ resulteer erin dat Bodem, milieu, dieren, en boeren worden uitgeknepen. Bij CSA de Wilde Peen bewegen wij bewust weg van dat idee. Wij werken daarom met ‘vergoeding’ die niet gekoppeld is aan kiloprijs maar aan de arbeid van de boer. Om dat, en om het bovengenoemde delen van de oogst goed te kunnen doen is het fijn als ieder gezinslid meedoet.
Hoe zit het met kinderen?
Kinderen dragen tot zes jaar niet en daarna slechts een zelf te bepalen deel van de kosten. Lees meer over aanmelden.
Bijzondere gezinssamenstelling?
Ben je student? Woon je op een manier samen met anderen waarbij je niet samen (uit dezelfde pannen) eet? Is je partner/ huisgenoot het niet eens met de gedachten achter de wilde peen en wil die niet meedoen en niet mee eten, maar zou jij wel dolgraag meedoen? Dan kun je overwegen alleen een oogstdeel te nemen terwijl je wel meer huisgenoten hebt. Dan krijg alleen jij het oogstbericht en draag jij jouw bijdrage aan het voedselsysteem alleen. Het komt niet vaak voor, maar we willen geen individuen uitsluiten en ons ook niet met relaties bemoeien:-)
Het is dan wel de bedoeling dat je echt voor één persoon oogst, dus niet één keer per drie weken een portie bloemkool voor twee of drie personen, want op die manier rekenen werkt- zoals eerder gezegd- voor de teeltplanning niet.
Wat als ik het te duur vind?
Je wordt gevraagd om zelf te bepalen welk bedrag je kunt dragen om een heel jaar groente van te oogsten en om de arbeid van de tuinders voor het verzorgen van de tuinderij mogelijk te maken. We nodigen je uit om daarbij naar je eigen uurloon te kijken. We moedigen mensen die financieel minder kunnen dragen actief aan om ook echt een laag bedrag te kiezen en andersom. Lees meer over solidaire vergoeding.