Zaadkeuze bij De Wilde Peen

Wij kiezen meestal voor gewoon, natuurlijk veredeld zaad. Bij zaadhandel de Bolster kun je kiezen voor zaadvast of ‘hybride’, bij Bingenheimer Saatgut in Duitsland hebben ze alleen maar zaadvaste rassen.

Zaadvast zaad is zaad waar je van de planten later weer zaad kunt nemen om mee verder te kweken. Je krijgt dan ongeveer dezelfde groente. Er is ook hybridezaad (F1 wordt dat ook genoemd). Dat is voortgekomen uit een kruising van 2 superver ingeteelde rassen, die allebei op 1 eigenschap zijn doorgefokt. De planten die je dan krijgt zijn enorm uniform en sterk op de geselecteerde eigenschappen. Maaarrr- als je dan van deze fantastische planten zaden gaat oogsten komen er uit die zaden allemaal minkukels!

Zogenaamd ‘zaadvaste rassen’ zijn ontstaan zonder manipulatie, gewoon met klassieke veredeling : kies de mooie planten en neem daar zaad van en doe dat vaak genoeg tot de eigenschap die je wilt sterk genoeg is/ je blij bent met het ras. Er zijn ook methoden van vermeerdering (bij gangbare zaden) waarbij genetische manipulatie wordt gebruikt.
Wij kiezen graag voor natuurlijk. Dat betekent ook onbedoelde bloemen, variatie in grootte en vorm en minder oogstzekerheid:-)