Ingemaakte julienne koolraap met rozemarijn

Nodig:
15gram zout per kg koolraap
rozemarijn (de naalden van de takjes)
peperkorrels

Recept:
Koolraap kan je inmaken zoals zuurkool. Het lekkerst is om dat te doen met ‘julienne’ gesneden koolraap: dat zijn flinterdunne reepjes van (officieel) ongeveer 0,2 cm dik en ongeveer 6 cm lang.

De julienne gesneden koolraap met zout kneden. Even laten staan. Nog eens kneden. Net zo lang tot, als je drukt, de kool onder vocht is. Eventueel aanvullen met een klein beetje zout water (10-15gram per liter) totdat de kool onder vocht komt.

Luchtdicht bewaren. De eerste paar dagen op kamer temperatuur om het proces op gang te brengen. Af en toe de lucht eruit laten ontsnappen. Daarna kouder weg zetten. Hij is goed wanneer hij lekker is, na een paar weken. Zo lang de kool sliertjes onder het vocht zijn is hij houdbaar.