Zilver uitjes

Kies je kruiden. Provençaals is altijd tijm, oregano en bonenkruid, maar je kunt aanvullen naar wens met bijv. Rozemarijn, lavendelbloemen, basilicum, peterselie, salie, enz. Stop ze in een literpot.

Pel de kleinste uitjes.

Stop ze samen met een (stuk) schoon koolblad (bloem, broccoli of spits bijv) in de literpot, zorg dat de uitjes ruim onder de hals van de pot blijven. Los 15-18 gram zout (zeezout bijv, maar niet gejodeerd) op in een klein beetje water en laat afkoelen.

Giet het dan over de uitjes en vul aan met kraanwater tot iets minder ruim onder de hals van de pot. De uitjes moeten helemaal onder water staan.  Draai het deksel erop of dek op een ander manier af,  zet op kamertemperatuur en wacht tot het bubbelt. Begin na een paar dagen te proeven of het al zuur is/ wordt. Als het zuur is is het goed,  en kun je het al eten, maar ook verder laten rijpen in de koelkast.