Appel en roodlof gekookt in boter en salie

(uit: The art of cooking with vegetables- Alain Passard)

Ingredienten
2 flinke appels, in parten
2 kroppen roodlof, in losse grove stukken gescheurd
80 gram geklaarde boter
80 gram boter in stukjes
1/2 theelepel suiker
vers geraspte nootmuskaat
4-7 salieblaadjes, naar smaak en afhankelijk van de maat van de blaadjes
sap en fijngesneden schil van 1 citroen

neem een pan die groot genoeg is om de appelpartjes in 1 laag in te bakken.
Bak ze zo zachtjes in de geklaarde boter voor 5 minuten. Draai de schijfjes om, strooi de suiker erover, de salieblaadjes en de roodlof. Bak nog 5-6 minuten rustig verder, tot de appelpartjes beginnen te kleuren. Schep voorzichtig om, zodat de roodlof ook helemaal ‘gekookt’ wordt en er geen rauwe delen meer te zien zijn.
Voeg de nootmuskaat, citroenrasp en zout naar smaak toe, schep even om en laat een paar minuten doorgaren.

Schep alles met een schuimspaan uit de pan en maak van wat achterblijft een sausje. Zet de pan op het vuur, roer de citroensap erdoor, zorg dat alle aangekoekte caramelachtige baksels goed loskomen. Voeg dan blokje voor blokje de boter toe zodat de saus mooi romig wordt. Roer het door de roodlof of serveer op tafel erbij.