Peren en zwarte rammenas met tapenade

(Uit: The art of cooking with vegetables- Alain Passard)

Ingredienten
2 grote rijpe peren, met schil en in 8 parten
ongeveer 500 gram zwarte rammenas, gewassen en met schil, gesneden in niet te dikke parten (1-1,5 cm)
80 gram boter
sap van 1/2 citroen
50 gram olijven tapenade
4 eetlepels olijfolie
beetje geschaafde parmesaanse of andere oude kaas
zout en peper

doe de helft van de boter in een pan op gemiddeld vuur, doe de radijs stukken erin en doe er koud water bij tot de rammenas net wel/ net niet onder water staan. Breng aan de kook zonder deksel, laat het zachtjes koken tot het water is verdampt en schep alles om zodat de boter verdeeld is over en om de rammenas. Voeg tenslotte het citroensap toe. Als het goed is is de rammenas redelijk en gelijkmatig zacht/ gaar.

Zet tijdens het koken een koekepan op het vuur en bak de stukken peer in de rest van de boter zachtjes tot ze licht beginnen te kleuren. Draai ze regelmatig om.

verdeel de radijs en peer op een schaal, maar laat de bakresten achter in de pannen. Verdeel de tapenade tussen de groente en fruit, en druppel de sausjes uit de pan, de olijfolie, peper en zout en kaas over het geheel.