Knoflook

Knoflook is een leuk gewas in de tuin. Als de plant nog jong is, kun je het loof als ‘groen’ eten. Dat doen wij meestal niet omdat we graag grote knoflook krijgen, voor later in het jaar. Als knoflookgroen zou jeĀ  ook de knoflookbieslook kunnen nemen, dat is een meerjarige plant die is bedoeld voor het groen.
Als de knoflookplant helemaal is afgerijpt, oogsten we de bollen om te eten, maar ook om te bewaren tot oktober, als we de tenen weer in de grond stoppen voor oogst van bollen in het volgende jaar.

Bloeistengel van de knoflook
Sommige soorten knoflook maken in juni-juli een bloeistengel. Zaak is om die er snel uit te knippen, dan kan de plant alle energie in de bol stoppen. Deze bloeistengel kun je ook eten, zo lang als je hem mals genoeg vindt. Of doe hem in stukken in de soep- voor de smaak. De bloemknop kun je net als het knoflookgroen door de salade hakken.

Bewaar- knoflook
Als de knoflookplant bovengronds helemaal verdord is, kun je de knoflook gaan oogsten. Om direct op te eten, maar je kunt hem dan ook goed en lang bewaren.
Om te bewaren hang je de knofloken met het loof, samengebonden in bosjes, op een droge en luchtige plaats om te drogen. Soms doen we dat in het houthok, maar soms ook in de kas (mits de luchvochtigheid daar niet te hoog is). Onder een afdak of in een schuur is ook prima. De knofloken zijn goed gedroogd wanneer de stengel droog is en je die door kunt knippen (meestal duurt het drogen, afhankelijk van de omstandigheden, een week of 4). Na het drogen knip je het verdorde blad eraf, en ook de verdorde wortels. En dan kun je ze, net als sjalotten en uien in een emmer of open kistje, op een koele donkere plaats, maandenlang bewaren.