Selderijzout

nodig

selderijblad

zout

oogst het selderijblad heel schoon, of was het van tevoren even en laat goed uitlekken

Leg het op een ovenrooster, met een bakplaat eronder, en zet het met de deur op een kier op de laagste stand, best 40-50 graden en met ventilatie. Leg af en toe om zodat het gelijkmatig droogt.

Op een gegeven moment zijn de blaadjes knapperig droog.

Knijp de blaadjes boven een kom tot ‘poeder’. Als ze niet verpulveren zijn ze niet droog genoeg (net als de steeltjes waarschijnlijk) en leg je ze opzij.

Meng met zout en maal even. In de kruidenmolen, in de vijzel, zodat het goed gemengd en fijn is.

Bleekselderij salade

nodig

bleekselderij

zout

peper

lekkere olijfolie

knoflook

(evt geroosterde sesamolie of geroosterde sesamzaadjes)

Snij de bleekselderijstengels in korte stukjes van ongeveer ½ cm, en stoom ze net gaar. (stoommandje of vergiet op een pannetje met een laagje water)

Doe in een kom, en rasp er fijn wat knoflook overheen, zout en peper naar smaak en lekkere olijfolie. Eventueel een klein beetje geroosterde sesamolie of – zaadjes, maar dat is niet nodig.

Eet deze ‘salade’ warm, een beetje warm, of koud.

Samen zuurkool maken

We hebben veel mooie kolen op tuinderij de Wilde Peen, waarvan een groot deel nu geoogst moet worden. We gaan ze samen inmaken! Zaterdag 28 september van 13 tot 16 uur in de keuken van wijkcentrum het Kernhuis, Parkrand 60, in Ede.

De oogstaandeelhouders van tuinderij de Wilde Peen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen per mail. Ben je geen oogstaandeelhouder maar wil je toch meedoen? Overleg even met tuinders Maria of Klarien om te checken of we nog kolen over hebben.