aardappel bewaarinfo

De eerste maanden na de oogst, mits goed afgerijpt, hebben aardappels een hele trage, bijna stilstaande, stofwisseling. Ze zijn in die maanden, tot januari, dan ook veel minder gevoelig voor te hoge temperaturen. En ze zullen daarmee ook minder vocht transpireren, waarmee weinig ventilatie minder erg is, en anderzijds het gevaar van uitdrogen en verschrompelen ook. En de kans op uitlopen. Dan is er nog een verschil in vroege en late aardappelen- de late hebben een langere rustperiode. Waarschijnlijk omdat de vroege eerder afrijpen. Onze gele aardappelen (Vitabella) zijn iets vroeger dan de rode (Alouette), dus we eten eerst de witte en daarna pas de rode.

Praktisch

-Stabiele temperatuur is belangrijker dan hoe koud of warm precies. Ongeveer tussen 7 en 17 graden. Een vorstvrije schuur, een kelder, een donkere kast op een koel plekje in huis.

-Spreid ze niet teveel uit. Je wilt dat ze niet uitdrogen, en zo kunnen ze elkaar beschermen. Bijvoorbeeld in een tas of in een emmer of in een kist met een doek eromheen tegen het luchten.

-Ze moeten helemaal pik donker bewaard worden. Je verbaast je hoeveel licht een enkele donkere doek nog doorlaat. Dan krijg je groene aardappels die niet meer goed zijn.

Salsa verde van groene tomaat

*150 gram of 10 stuks groene Wilde Peen – tomaatjes
*Pepertje
*1/2 ui
*2 grote tenen knoflook 
*1 el citroensap
*2 el olijfolie
*7 gram koriander of een paar takjes
*Zout

Verhit een grillpan op hoog vuur met wat olie. Rooster hierin de tomaatjes, peper, ui en knoflook flink aan. Het mag wel een beetje geblakerd zijn. Laat afkoelen in de pan.

Doe het samen met de koriander, limoensap en olijfolie in de blender en pulseer tot er een dikke saus ontstaan is. Breng op smaak met zout.

Lekker met maischips. De saus wordt in de koelkast dikker. Je kunt dit recept ook met tomatillo maken.

Andijvie taart

Voor het korstdeeg (maar je kunt ook bladerdeeg gebruiken)

200 gram bloem

1 theelepel zout

100 gram koude boter

1 ei

beetje koud water

Vet de bakvorm in met olie en bestuif met bloem.

bloem met zout mengen, en de boter er met een mes in kleine blokjes over uitsnijden. Snij de blokjes (die bedekt raken met bloem en dus hanteerbaar zijn) steeds kleiner, zorg dat je zo min mogelijk met warme handen eraan komt, de boter moet koud blijven. Als je er genoeg van hebt ga je met je liefst koude vingers snel en kort een kruimelmassa maken. Doe dan het ei erbij en evt een eetlepel koud water en kneed het deeg heel snel in een bol. Druk het in de vorm.

Bekleed de vorm niet te dik met het deeg, zet zo mogelijk weer koud weg tot je hem nodig hebt.

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.

Voor de vulling:

1 ui

85 gram (gezouten en gebrande) cashewnoten

olijfolie

700 gram andijvie

4 eieren

100-120 gram yoghurt of creme fraiche

150 gram geraspte kaas

Fruit de ui in de olie. Doe de andijvie erbij en laat al omscheppend op flink vuur even meebakken, zodat overtollig vocht verdampt en het behoorlijk droog wordt.

Schep de cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Klop de eieren los met de joghurt, de helft van de kaas, peper en zout.

Voor de taart

Beleg het deeg met de andijvie, en giet er het eiermengsel overheen.

Strooi tenslotte de geraspte kaas erover en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.