(on)kruid

Alle blaadjes, stengels, ondergrondse wortels van iedere plant die groeit leggen CO2 vast en voeden het bodemleven. Het vastleggen van koolstof via CO2 uit de lucht gebeurt door fotosynthese: met dank aan de zon. Het bodemleven bestaat uit ontelbare soorten  (letterlijk: de wetenschap vermoed slechts zo’n 2% van het bodemleven te kennen) mijten, kevers, springstaarten, wormen, bacteriën, schimmels en aanverwanten die allemaal interactie hebben met elkaar en met organische stof in de bodem: plantenresten; dood blad- wortel- stengelmateriaal in verschillende stadia van vertering.

Vanuit bodemleven – dat weer voedingsstoffen voor onze groenten beschikbaar maakt – perspectief en vanuit klimaat perspectief is (on)kruid dus ontzettend gewenst!

Voor opgroeiende groentes echter kan het soms competitie opleveren: als er minder licht valt of minder water beschikbaar is doordat het nabij groeiende onkruid dat slimmer weet te pakken. Daarom halen we het weg, bij opgroeiende groentes. Bij groentes die al klaar zijn met groeien, die oogstrijp zijn, is het vanuit tuinders oogpunt niet efficiënt om (on)kruid weg te halen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de oogstaandeelhouders de groente die met liefde zijn geteeld goed kunnen vinden op het veld. Mocht dat niet lukken: laat het Maria en Klarien weten, dan helpen ze je in de zoektocht.