Oogst pompoen als ze rijp zijn: van de meeste pompoenen verkurkt (droogt in) dan de steel, en de kleur wordt donkerder. Oranje pompoenen rijpen van geelachtig oranje naar donkeroranje, groene pompoenen naar donkergroen, en butternut pompoenen (die beige) worden donkerbeige en hebben geen groene waas meer. Het verkurken van de steel zie je aan de ingedroogde lengte streepjes.
Butternut pompoenen zijn een beetje een verhaal apart- die steeltjes verkurken niet zo erg en zijn al heel hard als de pompoen nog niet rijp is. Bij butternuts kijk je eerder naar de kleur, mooi donker beige om te zien of ze rijp zijn.
Snij de pompoen af of knip met een snoeischaar, met een stukje steel van ongeveer 4 cm
Houdbaar
Pompoenen zijn- mits goed afgerijpt en goed bewaard- lang houdbaar. Verder zijn pompoenen, al zou je dat niet zeggen, heel kwetsbaar. Een stootje kan al zorgen dat de pompoen op die plek slecht wordt in de bewaring. Men zegt altijd: ‘pompoenen moet je behandelen als rauwe eieren’.
Bewaring
Als de pompoenen geoogst zijn moeten ze eerst warm (kamertemperatuur) bewaard worden gedurende 1,5-2 weken, zodat de steel en de huid nog verder indroogt en evt. wondjes kunnen helen.
Daarna kun je ze op de definitieve bewaarplek leggen met een temperatuur van 12-16 graden in een geventileerde ruimte. Vooral temperatuurschommelingen zijn slecht i.v.m. condensvorming.
Zorg ervoor dat er geen fruit in de buurt ligt: het ethyleengas van rijpend fruit maakt de pompoenen minder lang houdbaar.
Check verder de pompoenen regelmatig en eet degenen met een nat (rot) plekje telkens eerst op.