land

Ons ideaal is dat landbouwgrond beheerd wordt door boeren/ mensen die van dat land leven. En daarbij hoort dat de grond niet weggenomen kan worden onder deze mensen. We willen graag proberen om in Ede (in beginsel voor De Wilde Peen, maar gebruikers moeten natuurlijk kunnen wisselen) grond ‘uit de markt’ te halen. De grond moet dan worden vrijgekocht en bijvoorbeeld worden ondergebracht in een (Edese? Buurtgebonden?) stichting die gebruiksvoorwaarden zal stellen, zodat duurzame landbouw en natuur geborgd blijven in de verre toekomst. Er zijn meer organisaties en mensen in Nederland en daarbuiten die met deze ideeën werken, waar wij van kunnen leren. Rondom tuinderij ’t Leeuweriksveld heeft een groep burgers grond vrijgekocht, Terre de Liens zorgt in Frankrijk dat grond beschikbaar blijft voor duurzame landbouw, over de hele wereld zijn “community land trusts“, waar burgers grond gezamenlijk beheren.

We hebben een werkgroepje gevormd tijdens de vergadering en dit en praktische korte termijn zaken zullen we daarin aanpakken.

Wat zou het mooi zijn als dat ons zou lukken!