Plaatkoek met groente

400 gram bloem

2 tl zout of suiker naar smaak

200  gram koude boter

2 koude eieren en of 2 eetlepel koud water

Meng zout (of suiker als je een zoete koek wilt) door de bloem, en snij de boter er in zo klein mogelijke blokjes in. De boter moet zo koud mogelijk zijn en blijven, dus met een mes en koude handen gaat dit het best. Dan met je vingertoppen de boter fijnwrijven met de bloem zodat je de boter niet meer terugvoelt en ziet, en het een egaal poeder/ fijn kruimelig is. Voeg dan het ei of het koude water toe en meng/kneed er z snel en kort mogelijk doorheen.  Rol het deeg dun uit en bedek er een ingevette ovenplaat mee. Zet die tot verder gebruik in de koelkast. Het deeg hoeft maar kort (ongeveer 20 minuten) in een hete oven, maar hoe dikker de vulling is hoe langer.

Je kunt deze plaatkoek vullen met geroerbakte groenten en giet er dan een mengsel van ei en melk of room met kruiden naar keuze overheen. Dek af met kaas.