Koolraap lasagne

INGREDIËNTEN

 • 1 koolraap
 • 4 preien
 • 4 venkelknollen
 • 3 tenen knoflook
 • 20 g en 30 g boter
 • 3 takjes verse tijm
 • 1 glas droge witte wijn
 • 2 eetlepels bloem
 • ongeveer 500 cc volle melk
 • zout, peper en nootmuskaat naar smaak
 • 150-200 gram geraspte kaas

Maak eerst de ‘alternatieve lasagnevellen’: schil de koolraap en snijd die met een snijmachine of mandoline of met een mes in dunne plakken (liefst 2-3 millimeter). Als het gelukt is ze zo dun te snijden kun je ze rauw verwerken als lasagnevellen. Als ze dikker zijn, breng dan een pan met water aan de kook, voeg de plakken koolraap toe en kook die in ca  5 minuten beetgaar. Laat in een vergiet afkoelen en uitlekken.

Was de preien en venkelknollen en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Smelt de boter in pan op matig vuur, voeg de prei en venkel en knoflook toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg die toe. Strooi er zout en peper naar smaak over en bak het geheel even goed door. Giet dan de wijn erbij en laat de alcohol vervliegen. Doe het deksel half op de pan en laat nog nog even zachtjes sudderen tot de groenten zacht en bijna zoetig zijn. Roer regelmatig en voeg indien nodig een klein scheutje water toe.

Smelt intussen boter in een pan, roer de bloem erdoor, en voeg steeds een beetje melk erdoor tot een klontvrije en niet al te dikke saus.  Verwarm deze rustig op een klein vuur, onder steeds roeren, tot het even kookt. Voeg dan de geraspte kaas toe en breng op smaak  met nootmuskaat en eventueel nog een snufje zout en/of peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe een laagje groenten op de bodem van een ovenschaal, verdeel er een beetje kaassaus over en leg er plakjes koolraap op. Maak zo nog een paar lagen groenten-saus- koolraap, eindig met saus en strooi daarover nog een beetje geraspte kaas. Zet de schaal in de oven en bak de lasagne ongeveer 30 tot 35 minuten, tot er een goudbruin laagje op zit.