Krokante haverwortel (morgensterren)

Voor vier personen (recept uit Trouw)

– 6 verse morgensterren, alias haverwortels, boksbaarden of armeluisasperges

-scheut azijn of citroensap

– Ongeveer 75 g bloem

– 5 sneden volkorenbrood (of gebruik paneermeel)

– geraspte schil van 1 citroen

– Bosje peterselie, gewassen, drooggeslingerd en gehakt (of gedroogde peterselie, kan ook)

– 1 teen knoflook, gepeld, geraspt.

– 1 ei

Verhit de oven tot 160°C. Leg de sneden brood op een rooster in de oven om te drogen. Laat ze afkoelen en verkruimel ze. (Zet de oven niet uit.) Breng een pan met gezouten water aan de kook. Net als de schorseneer wordt de morgenster ook wel keukenmeidenverdriet genoemd, omdat er bij het schillen kleverig melksap vrijkomt dat je maar moeilijk van je vingers kunt krijgen. De oplossing is eenvoudig: leg de wortels in een bak met aangezuurd water (gebruik azijn of citroensap) en houd de wortels onder water terwijl u ze met een dunschiller bewerkt. Laat geen stukje schil zitten. Spoel de geschilde wortels af onder de koude kraan, snijd ze in 4 of 5 stukken en leg de stukken in de pan met kokend, water. Laat ze in 10-12 minuten zacht, maar niet papperig worden en goed uitlekken.

Strooi de bloem in een diep bord. Klop in een tweede bord het ei plus wat zout los. Mix het droge broodkruim, de citroenschil, de peterselie en de knoflook tot een fijn mengsel en strooi dat op het derde bord. Haal elk stuk morgenster eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermengsel. Zorg dat ze compleet bedekt zijn, maar schud het overtollige eraf. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten krokant.

Versier de morgensterren met de feestelijke kleuren van groene kruiden en/of slablaadjes, een gepocheerd of zachtgekookt ei of plakjes hardgekookt ei; met krullen gerookte zalm of (rauwe) ham. Kortom, denk aan alles wat ook bij asperges lekker smaakt.