gefermenteerde spitskool

Was de spitskool goed, en snij hem zo als het je lekker lijkt. In heel grote stukken, of in smalle reepjes.

Los 20 gram zout op in een klein beetje heet water en vul dan aan tot 1 liter met koud water. Zo is het water waarschijnlijk ongeveer op lichaamstemperatuur en prima voor het fermenteren geschikt.

Je kunt kruiden naar smaak toevoegen, de pot dichtdraaien en op een warme plek laten staan tot het gaat borrelen, flink gaat borrelen. Dat zal binnen 1- 3 dagen gebeuren, afhankelijk van de temperatuur.

Daarna kun je hem op een koelere plek neerzetten, de kelder bijvoorbeeld.

Niet erg als het niet precies is allemaal, je moet alleen zorgen dat de druk af en toe van de pot afgaat door het deksel even los te draaien (en te proeven!), anders kan het gaan springen.

Je kunt het eten als je het lekker vindt, het zal steeds zuurder worden als het langer blijft staan. Hoe korter, hoe minder zuur, hoe minder zacht de groenten zullen zijn.

Dit kan met heel veel groenten- ook met bietjes, peentjes, paprika, koolrabi, radijs, …