Marokkaanse wortelsalade

Recept overgenomen van deze bron en aangepast

Voor 6-8 porties

ca. 1 kg kleine gewassen Wilde Peen worteltjes, zout, versgemalen peper, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl korianderzaad, 3 el vers citroensap, 1 teen knoflook, uitgeperst, 1 volle tl geraspte, verse gember, flinke snuf cayennepeper, 60 ml extra vierge olijfolie, eventueel 1 kleine, in zout ingelegde Marokkaanse citroen (citron confit), (evt 75 g feta), verkruimeld, (evt handjevol olijven), in stukjes, 2 volle el fijngehakte koriander, 1 tl fijngehakte bosui

Boen de wortels goed schoon, en snijd ze in flinke stukken. Doe de wortel in een grote pan met ruim water en zout en breng ze aan de kook. Kook de wortels in 12-15 minuten zachtjes gaar. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en vervolgens afkoelen. Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan, onder af en toe omschudden, in ca. 1 minuut geurig en licht gebruind. Stamp de zaden fijn in een vijzel of maal ze in een specerijenmolen fijn. Maak de vinaigrette: meng in een kom citroensap, zout en peper naar smaak, komijn, koriander, knoflook, gember en cayennepeper door elkaar. Klop met een kleine garde of vork de olie erdoor tot een gebonden emulsie. Doe de wortelen over in een kom en stamp ze met een pureestamper tot een grove massa waar nog flinke stukken wortel in zitten. Meng de vinaigrette er goed door. Spoel de ingelegde citroen af, verwijder de pulp en snijd de schil in kleine stukjes. Doe de wortelsalade over in een ondiepe schaal. Verdeel de feta, olijven, citroenschil, koriander en bosui erover, en serveer meteen, op kamertemperatuur.