Haverwortel

Haverwortel is een best wel wilde plant, die ook in Nederland voorkomt (morgenster, trragopoogon).

En de wortel wordt als groente ook wel boksbaard, genoemd. De plantvarieteit die wij als groente telen is  de paarse morgenster.

Heel erg mooie bloemen maakt deze plant in het tweede jaar uit de  wortel die in het eerste jaar is gegroeid!

Aan het eind van het eerste jaar is er een wortel, die een beetje lijkt op schorseneer- in smaak, structuur en bereiding. In uiterlijk meer op een boksbaard door de vele haarworteltjes die uit de hoofdwortel groeien:-)

Heel simpel om hem te leren kennen is in plakjes snijden en stoven in weinig water of bouillon met een uitje, knoflook, peper, zout tot het gaar is.

let bij het schoonmaken en snijden op: het melksap is plakkerig net als bij schorseneer, en de gesneden stukjes verkleuren snel.

Als de wortels net uit de grond zijn is wassen voldoende en schillen niet nodig.

Probeer ook eens  haverwortel met peterselie of  haverwortel met bechamelsaus!